Tuesday, May 31, 2011

Nemli Kek


Elimde kahvemle keyifli keyifli blog gezintilerimi yaparken  sevgili Rukiye'nin bloğunda gördüm bu güzel keki. Öyle güzel görüntüsü vardı ki doğruca mutfağa gittim, kolayca hazırladım ve pişirdim. Tarif defterime de eklemeyi ihmal etmedim. Artık sık sık mutfağımda pişecek demektir.:)

Nemli Kekin Malzemeleri:
  • Yarım su bardağı hindistancevizi
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 tutam tuz
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı (50 gr ) dark kakao
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yumurta

  • Hindistancevizi, karbonat, un, şeker ve tuz ayrı bir kapta karıştırılır.
  • Sıvıyağ, su, kakao ve vanilya küçük bir tencerede karıştırılarak ısıtılır.(kaynatmayın)
  • Yumurta ve süt cam bir kasede bir dakika çırpılır.
  • Kuru karışıma önce sıvıyağlı-kakaolu karışım, ardından da yumurtalı karışım eklenerek mikserle 2 dakika daha çırpılır.
  • Yağlı kağıtla kaplanan  kek kalıbına(paşabahçe küçük kare borcam) dökülerek 175 C de önceden ısıtılmış fırında 35–40 dakika pişirilir.

Afiyet Olsun

Sunday, May 29, 2011

Balkon için Tığla Çim Paspas



Sakallı ip tabir edilen bu ipi Kapalıçarşı-Mahmutbey ziyaretlerimden birinde yüncüler mekanı olan Kürkçü Han'dan almıştım. Örgü paspası 6.5 numara tığla evimin balkonu için ördüm. Şişle de örülüyor ama  şişle örülen daha hafif olduğu için  yerde sabit durmuyor. Tığla örüldüğünde ise çok daha kalın, adeta halı gibi oluyor ve serildiği yerde sabit kalıyor.

Tığla yapmak biraz daha zahmetli, sıkı sıkı ve ipi çekerek yapıldığından kol gücü gerektiriyor. 2.5 kg sakallı ip kullandım.

Tuesday, May 24, 2011

Seramik Boyama Vazo


Plaid'in beyaz akrilik boyası ile boyadım. Üzerindeki gül ve yapraklar ayrıca boyanıp silikonla yapıştırıldı. Vernikledikten kısa bir süre sonra bariz bir sararma meydana gelince ise vernikli halinin üzerine nalburdan alınan beyaz sprey boya atıldı, eskisinden daha beyaz oldu ve hiç sararma meydana gelmedi.

Sunday, May 22, 2011

Puf Yenileme Çalışması

Yeni Hali

Eski Hali


Artık döşemesi eskimiş yaklaşık 20 yıllık bir puf koltuğum vardı. Eskiyi biriktirme merakı olmayan, gardrobunda 1 yıldır giymediği tek bir kıyafeti bile olmayan hemen elden çıkaran, "bir gün kullanırım lazım olur" cümlesini çook nadir sarfeden, neyin yenisini alsa eskisini ihtiyaç sahibine ileten biri olan ben nasıl olmuşta evin hiç bir yerinde kullanmadığım atıl durumdaki bu pufa 20 yıl sahip çıkmışım. :)
Annem benim bu huyumdan çok muzdariptir.

E nasıl olduysa olmuş 20 yıl bizlerle yaşamış pufumu şöyle çok basit bir şekilde nasıl yenilerim diye düşündüm. Öyle gidip döşemelik kumaş alıp koltukçuya götürüp döşetme gibi bir fikirden uzak ne olabilir derken kendimi bir kumaşçıda buldum. Kızımın odasında kullanmayı hedeflediğim için pembe kumaş ararken bu pembe poları gördüm, 1.5 metre polar, biraz da beyaz kurdela oldu bitti. Poların kenarlarını diktirdim (bakınız diktim diyemiyorum), üzerine de kurdelayı geçirdim oldu bitti. Gerçi kurdela daha güzel fiyonk yapılabilirdi kabul ediyorum ama o bölüme beyaz iri şık bir püskül düşünmüştüm, püskülü alana kadar geçici halidir bu, biline:)

Eskileri elden çıkarma dedik, sizlerle paylaşmadan geçmek istemediğim bir konu var. Kullanmadığım tüm eşya ve kıyafetlerimi paketleyip, bölgemizde bulunan Belediye tarafından kurulmuş, Hayır Çarşısı adı verilen yardım merkezine götürüyorum. Tüm eşya veya kıyafetler tekrar yıkanıp, ütülenip ve hatta tamir edilip ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Hatta kendiminkileri götürmekle kalmayıp hayır çarşısına gitmek için bir türlü zamanı olmayan tüm tanıdıklarımınkileri de topluyor ve oraya teslim ediyorum. Veee mutlu oluyorum:)



Monday, May 16, 2011

Kanaviçe İşleme Rehberi



Kanaviçe, ilmekleri sayma üzerine kurulu bir nakış tekniği. Kanaviçede iplikleri sayılabilir kumaşlar kullanılır. Bu kumaşlar arasında en bilineni etamindir. Etamin ve diğer işlenebilir tazdaki kumaşların bir dokuma sıklığı vardır ve bu sıklığa "count" adı verilmektedir. "count" santimetre başına düşen ilmek sayısını ifade eder. Örneğin 14 ct etamin dediğimizde 1 cm'ye 5.5 adet ilmek sığacak büyüklükte kareleri olan kumaş akla gelmelidir. Kumaşın sıklığı arttıkça, count(ct) sayısı da artar.

Kanaviçe İğneleri: Kanaviçe işlerken, kanaviçe için özel olarak üretilmiş kanaviçe veya goblen iğneleri kullanılır. Bu iğnelerin uçları küttür yani hafif yuvarlak uçludur ve sivri değildir.
Hangi kumaşta hangi boyutta iğne kullanılacağı aşağıda belirtilmiştir.

Etamin                              Goblen İğnesi
6 ct                                     No:18
11 ct                                   No:22
14 ct                                   No:24
16 ct                                   No:26   
18 ct                                   No:28

Kanaviçe İplikleri: Muline Nakış İpliği 6 kattan oluşmuş çok amaçlı ve kanaviçe için en çok tercih edilen iplik türüdür. Kanaviçede kullanılırken katlarına ayrılarak kullanılır. Çarpı işinde genellikle 2 katı, iğne ardında veya back stitch dediğimiz çarpı işlerinin kontür çizgilerini yapmada kullanılırken tek katı kulanılır.

Çarpı İşi Nasıl Yapılır:
Çarpı biçiminde hep aynı yönde (sağdan sola veya soldan sağa) ilmek atılarak yapılır.

Kontür Çizgileri - Back Stitch Nasıl Yapılır?
İğne Ardı Nasıl Yapılır?

Fransız Düğümü Nasıl Yapılır?
İp, iğnenin üzerine saat yönünün tersine olacak şekilde iki defa sarılır. Sarılan ipler birlikte itilip iğnenin ucuna doğru ilerletilir ve iğne yüzeye çıktığı noktadan tekrar kumaşın altına doğru batırılır. İğne çekildiğinde yüzeyde kalan ip düğüm şeklini almış olur.
Fransız düğümünün daha büyük olması için ipi daha fazla sarmak, düzgün olmayan bir düğüme yol açar. Eğer daha iri Fransız düğümleri oluşturulmak isteniyorsa daha kalın ip veya daha fazla kat sayısında ip kullanılmalıdır. Delikli kumaşlara Fransız düğümü atarken, düğümün kumaşın arka yüzüne geçmesini önlemek için ipin kat sayısını arttırın ve iğneyi alttan fazla çekmeyin...







Kanaviçe Şemaları Nasıl Okunur?
Kanaviçe şemasında yer alan her bir kare bir sembol içerir ve her bir sembol de bir rengi temsil eder. Şemaların yanında bulunan renk anahtarı ise hangi iplik renginin hangi sembolle eşleştiğini gösterir.






* Daha düzgün işleme ve  işlerken kolaylık olması açısından, kasnak kullanılmalıdır.

* Aynı renkte işlenecek yerleri bitirdikten sonra diğer renklere devam ederken birkaç iğne ile de  çalışabilirsiniz.

* Kumaşın çözülmesini önlemek için etamin/ kumaşın kenarları sürfile yapılmalı veya yapışkan bant kullanılmalıdır.


* İşleme bittikten sonra deterjan yerine ılık su ve sabunla yıkanması, nemliyken ters tarafından ütü yapılması önerilir.

En son yaptığım etamin tablom







Saturday, May 14, 2011

Country Tarzı Kanaviçe




Çok severek işleyip bitirdiğim ama ne olarak kullanacağıma zor karar verdiğim kanaviçemi tablo olarak kullanmaya  karar verdim ve işte çerçeveli hali. 

Tuesday, May 10, 2011

Ahşap Boyama Sehpalarım



İlk ahşap boyama objem bir kuş eviydi. Zevkle çalışmış, bitirdikten sonra ise günlerce karşısına geçip zevkle izlemiştim. Sonra karşısına geçip izlerken zevk aldığım objelerimin sayısı arttı da arttı. Tepsiler, boy boy kutular, seramik objeler, posta kutuları .. vs vs. Bir çoğu hediye edildi, bazıları da evimin dekorunu oluşturmakta.  Resimlerdeki sehpalar da evim için boyadığım ilk sehpalarım. İlkini folk art keten rengi akrilik boya üzerine üzerine beyaz çatlatma ile yaptım. Hem sehpa hem gazetelik amaçlı kullanışlı bir sehpa oldu. Diğeri ise yine folk art keten rengi üzerine beyaz boyutlu boya ile çalışıldı. Ben severek kullanıyorum, bakalım sizler de beğenecek misiniz?

Friday, May 6, 2011

Zaz à Montmarte Les passants


İnternette tıklama rekorları kıran Zaz'ın aynı isimli albümü 'Zaz', Sony Müzik tarafından Türkiye'de de dağıtılmaya başlanmış.Fransız şarkılarının ruhunu, cazı, blues'u, Afro, Latin ve Küba müziklerinin ritmik etkilerini Zaz'ın müziğinde rahatça duymak mümkün. Zaz'ı ilk kez Ruşen'in bloğunda dinlemiştim, o günden bu yana her gün dinliyorum.


Sevgiler,
Nalan