Friday, June 8, 2007

Zeytinyağlı Enginar


Favori sebzelerimden biri daha. Hem lezzeti hem de sayısız yararlarıyla karaciğer dostu enginarın lezzetine de diyecek yok. Sofra dergisinin bir sayısında enginar için ''aristokrat akdenizli'' başlığı kullanılmıştı. Ne kadar yakışan bir başlık olmuş değil mi? Ve işte aristokrat akdenizlinin zeytinyağlısı.

Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler;
  • 5 adet soyulup ayıklanmış enginar.
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • Yarım su bardağı haşlanmış bezelye veya konserve bezelye.
  • Limon suyu
  • 3 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Dereotu

Enginarlar yıkandıktan sonra içerisine limon sıkılmış su dolu bir kaba tek tek limonla ovularak atılır. Diğer tarafta tencereye zeytinyağı ve küp küp doğranmış soğanlar eklenir. Biraz kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuçlar eklenir, bir iki dakika sonra ise enginarlar iç yüzeyleri tencerenin altına gelecek şekilde tencereye dizilir. Enginarların hizasına kadar sıcak su, şeker, tuz ve yarım limon suyu eklenerek önce harlı sonra çok kısık ateşte enginarlar yumuşamaya başlayana kadar pişirilmeye bırakılır. Enginarlar yumuşamaya başladığında ise küp küp doğranmış patates ve bezelyeler eklenir. Patatesler piştiğinde zeytinyağlı enginarımız ocaktan alınır ve kendi tenceresinde soğumaya bırakılır. soğuduktan sonra üzerine dereotu eklenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment