Kanaviçe, ilmekleri sayma üzerine kurulu bir nakış tekniği. Kanaviçede iplikleri sayılabilir kumaşlar kullanılır. Bu kumaşlar arasında en bilineni etamindir. Etamin ve diğer işlenebilir tazdaki kumaşların bir dokuma sıklığı vardır ve bu sıklığa "count" adı verilmektedir. "count" santimetre başına düşen ilmek sayısını ifade eder. Örneğin 14 ct etamin dediğimizde 1 cm'ye 5.5 adet ilmek sığacak büyüklükte kareleri olan kumaş akla gelmelidir. Kumaşın sıklığı arttıkça, count(ct) sayısı da artar.
Kanaviçe İğneleri: Kanaviçe işlerken, kanaviçe için özel olarak üretilmiş kanaviçe veya goblen iğneleri kullanılır. Bu iğnelerin uçları küttür yani hafif yuvarlak uçludur ve sivri değildir.
Hangi kumaşta hangi boyutta iğne kullanılacağı aşağıda belirtilmiştir.
Etamin Goblen İğnesi
6 ct No:18
11 ct No:22
14 ct No:24
16 ct No:26
18 ct No:28
Kanaviçe İplikleri: Muline Nakış İpliği 6 kattan oluşmuş çok amaçlı ve kanaviçe için en çok tercih edilen iplik türüdür. Kanaviçede kullanılırken katlarına ayrılarak kullanılır. Çarpı işinde genellikle 2 katı, iğne ardında veya back stitch dediğimiz çarpı işlerinin kontür çizgilerini yapmada kullanılırken tek katı kulanılır.
Çarpı İşi Nasıl Yapılır:
Çarpı biçiminde hep aynı yönde (sağdan sola veya soldan sağa) ilmek atılarak yapılır.
Kontür Çizgileri - Back Stitch Nasıl Yapılır?
İğne Ardı Nasıl Yapılır?
Fransız Düğümü Nasıl Yapılır?
İp, iğnenin üzerine saat yönünün tersine olacak şekilde iki defa sarılır. Sarılan ipler birlikte itilip iğnenin ucuna doğru ilerletilir ve iğne yüzeye çıktığı noktadan tekrar kumaşın altına doğru batırılır. İğne çekildiğinde yüzeyde kalan ip düğüm şeklini almış olur.
Fransız düğümünün daha büyük olması için ipi daha fazla sarmak, düzgün olmayan bir düğüme yol açar. Eğer daha iri Fransız düğümleri oluşturulmak isteniyorsa daha kalın ip veya daha fazla kat sayısında ip kullanılmalıdır. Delikli kumaşlara Fransız düğümü atarken, düğümün kumaşın arka yüzüne geçmesini önlemek için ipin kat sayısını arttırın ve iğneyi alttan fazla çekmeyin...
Kanaviçe Şemaları Nasıl Okunur?
Kanaviçe şemasında yer alan her bir kare bir sembol içerir ve her bir sembol de bir rengi temsil eder. Şemaların yanında bulunan renk anahtarı ise hangi iplik renginin hangi sembolle eşleştiğini gösterir.
* Daha düzgün işleme ve işlerken kolaylık olması açısından, kasnak kullanılmalıdır.
* Aynı renkte işlenecek yerleri bitirdikten sonra diğer renklere devam ederken birkaç iğne ile de çalışabilirsiniz.
* Kumaşın çözülmesini önlemek için etamin/ kumaşın kenarları sürfile yapılmalı veya yapışkan bant kullanılmalıdır.
* İşleme bittikten sonra deterjan yerine ılık su ve sabunla yıkanması, nemliyken ters tarafından ütü yapılması önerilir.
En son yaptığım etamin tablom
No comments:
Post a Comment