Saturday, December 10, 2011

Eminönü Alışveriş Rehberi (1)

Piyasanın nabzının attığı yerlerden biri olan Eminönü civarı, aklımıza gelemeyecek çeşitlilikte ürünü hem bir arada görüp hem de daha ucuza satın alabileceğimiz bir ortam sunuyor. Meşhur tarihi dokunun içinde kalabalığa karışıp, daracık sokak ve hanları gezerek, bambaşka bir aleme dalmışcasına o büyülü ortamda gezebilirsiniz.


Alışveriş yapmak için ilk kez Eminönü’ne gidecekseniz öncelikle bir kaç detaya dikkat etmek gerekiyor. Sabah saatlerinde orada olacak şekilde ve mümkünse hafta içi (zaten Pazar günü çoğu dükkan kapalıdır)bir günde gitmenizi tavsiye ederim. Özellikle rahat bir ayakkabı ve rahat kıyafetler tercih edilmeli çünkü ürün, bölge ve fiyat çeşitliliği size oldukça yol yürüttürecektir. En önemli detay ise, Eminönü’nde satılan her şey ucuzdur mantığını güdüp sakın ilk gördüğünüzü satın almayın. Sık sık fiyat sorun, ana sokak kenarlarındaki dükkanları da inceleyin ama daha ziyade arka sokaklardaki daracık hanlardaki daracık dükkanlarda çok daha ucuzunu bulabileceğinizi de unutmayın. Kaliteli ve tam da istediğiniz bir ürünü  herhangi bir hanın en alt katının en ücra köşesindeki bir dükkanda bulma olasılığınız her zaman vardır. Gezin, dolaşın ve keşfedin. Kredi kartı kullanabileceğiniz dükkan sayısı az olduğu için yanınızda nakit paranız olsun. Bir üründen 1 tane almakla 10 tane almak arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı vardır. Gerçi bu sayı ürünün cinsine göre değişir ama siz yine de hep sorun ve toplu  alımları tercih edin. 

Hobi malzemeleri almak ve çoğunlukla da sırf o atmosferi yaşamak için gitmekten keyif aldığım bu bölgeyi bu kez hep birlikte gezelim mi?



Mısır Çarşısı


Turumuza tarihi Mısır Çarşısının ana kapısından girerek başlıyoruz. Kubbeli yüksek tavanların altında öbek öbek akan  insan seli, yoğun baharat kokusu, dükkan önlerine taşmış tezgahlar ve göz alıcı renkler karşılıyor bizi. Tarihe tanıklık etmiş bu göz alıcı mekanın içinde ilerlerken her bir taraftan yükselen o yoğun sesi bile duymaz hale gelip pür dikkat  etrafı izlemeye başlıyoruz. Bakmak ve görmek için zaman çok hızlı akıyor  gibi bir hisse kapılıyor insan. Direk ilerlediğimizde en sonda Sultanhamam'a uzanan Ketenciler kapısını görüyoruz. Hemen sağ tarafımıza meşhur Malatya pazarı var. Malatya pazarı tarafından her yıl düzenlenen aşure ikram gününe denk geliyoruz. Fotoğraf çeksem mi çekmesem mi acaba diye düşünürken bir görevli  gelip bir kase aşure ikram ediyor. Bir elimde fotoğraf makinesi bir elimde aşure.. Tabii ki aşureyi tercih ediyorum.



kuruyemişciler


hasircilarkapisi

Ketenciler kapısından çıkmayıp sağa döndüğümüzde hasırcılar kapısından çıkış yapıyoruz. Önümüzde uzanan cadde Hasırcılar Caddesi.

kurukahvecimehmetefendi

Yoğun bir kahve kokusu geliyor buram buram. Sol köşedeki Kuru Kahveci Mehmet Efendi'den taze çekilmiş kahve veya kakao almadan dönmek olmaz. Önü ana baba günü, kahve alabilmek için kuyruğa girmemiz gerekiyor.

namlı

Yola devam ettiğimizde hemen sağ tarafımızda 1929 yılından beri hizmet veren, mideden önce gözlere ziyafet sunan meşhur Namlı Şarküteri var.

kutucular


Hasırcılar caddesinde neler satılır?

Hasırcılar caddesi mercan çıkışına kadar uzanan uzunca bir yol. Sağlı sollu sıralanan dükkanlarda  ağırlıklı olarak, bebek-nikah-sünnet şekeri malzemeleri, kına gecesi için süsleme malzemeleri, yılbaşı süsleri, ambalaj malzemeleri, bakır eşyalar, bıçak çeşitleri, kuru yemişler, çikolatacılar, çuval ürünleri, oyuncaklar,  sepetler ve pastacılık malzemeleri gibi ürünler satılmakta. Sadece bir dükkanda da dekoratif boyama için ham ahşap obje ve seramik çeşitleri satılıyor.

hasircilarcaddesi

Yeni yıl yaklaştığı için, dükkanların vitrinleri  yeni yıl süsleme malzemeleri ile donatılmış. Fiyatlar piyasaya göre oldukça cazip.


bebekşekercileri


bebekşekercileri2



sepetciler

Mercan yokuşuna yaklaştıkça çeşit çeşit sepet satan dükkanlar göze çarpıyor.

bakircilar

Önümüzdeki yazılarda, Hasırcılar çarşısının önemli alışveriş duraklarından birisi olan pastacılık malzemeleri satan dükkanları, dekoratif boyama ürünleri için Sabuncu Han'ı, takı tasarım ürünleri için Marpuççular hanını,çeyiz ürünleri ve çeşit çeşit yünler için Kürkçü hanı, kumaş türleri için Sultanhamam Fincancılar caddesini gezmeye ne dersiniz?

Eminönü Alışveriş Rehberi(2)

1 comment:

  1. Yazımı bloğunuzda olduğu gibi yayınlamak için bir en azından bir nezaket izni alabilirdiniz değil mi? Yazıyı yayından acilen kaldırmanızı rica ediyorum.

    ReplyDelete