Sunday, May 6, 2007

Mercimek Köfte


Mercimek Köfte
Malzemeler;
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 5 bardak sıcak su
  • 2 bardaktan bir parmak eksik ince bulgur
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet soğan
  • 3 tepeleme yemek kaşığı biber salçası
  • 3 tepeleme çay kaşığı kimyon
  • 4 tepeleme çay kaşığı nane
  • 3 tepeleme çay kaşığı tuz
  • 3 tepeleme çay kaşığı pul biber
  • 3 diş sarımsak
  • İnce kıyılmış maydonoz
  • İnce kıyılmış yeşil soğan
Kırmızı mercimek iyice yıkandıktan sonra 5 bardak sıcak su ile arada sırada karıştırılarak kapağı kapalı olarak tencerede pişirilir. Pişme süresi oldukça önemlidir. Az pişirilip sulu bırakılırsa şekil alamayan cıvık bir köfte olur veya çok pişirilip suyu tamamen çektirilirse kuru ve sert olur. Mercimekler iyice pişmiş olmalı ama tencerenin dibi tutacak kadar pişirilmemelidir. Bu kıvama lapa kıvamı diyebiliriz. Pişme kıvamı için daha da yardımcı olması açısından ufak bir yöntem de verebilirim. Tahta bir kaşıkla tenceredeki mercimeği karıştırdıktan sonra yukarıdan aşağı doğru kaşıkla karışımı yardığınızda tencerenin dibi bir iki saniyelik olsa gözükmeli ve sonra kapanmalıdır. Bu aşamada tencereyi ocaktan alıp ince buluguru ekleyip iyice karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağı kapatılarak en az 15 dakika dinlendirilir.

Diğer tarafta ayrı bir tencerede sıvıyağ ve soğan kavrulur. Biber salçası eklenir, biraz kavurulur ve ateşten alınır. Tenceredeki bulugurlu mercimek karışımı ve kavrulmuş soğan soğuduktan sonra birbirleriyle karışıtırılır ve yoğurulur. Baharatlar işte bu aşamada eklenir. En son olarak maydonoz eklenir, karıştırılır, şekil verilerek servis kabına alınır.

Bu ölçülerle bir büyük kare borcam mercimek köfte çıkar ve yaklaşık 35-40 adet civarındadır.

Afiyet olsun...



No comments:

Post a Comment