Saturday, May 19, 2007

Zeytinyağlı Yaprak Sarma



Yapılışı oldukça zaman alan ve zahmetli ama yemesi zaman almayan ve bir o kadar da lezzetli bir tad. Kimi yörelerde ekşili, acılı versiyonları olsa da üzümlü, fıstıklı ve şekerli olan bu hali bana daha cazip geliyor.
Malzemeler;
  • Yaprak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet iri boy soğan veya 6 adet küçük boy soğan
  • 2.5 bardak pirinç
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümüzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 6 çay kaşığı şeker
  • 1 silme çay kaşığı tarçın
  • 1 tepeleme çay kaşığı karabiber
  • 2 tepeleme çay kaşığı yenibahar
  • 2 tepeleme tatlı kaşığı nane
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • Maydanoz (isteğe bağlı)
Salamura yapraklar iyice yıkanıp, kaynar suda kısa bir süre bekletilir. Kaynar suda bekletme süresi yaprağın cinsi ile alakalıdır. Eğer iyi kalitede bir yaprak kullanıyorsanız bu sürenin çok uzamasına gerek yoktur. Ya da çok tuzlu bir yaprak kullanıyorsanız tuzu gidene kadar bir kaç kez suyunu değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. En iyisi iyi kalitede salamura yaprak kullanmak ve hep aynı yerden almak. Elinizdeki malzemeyi iyi tanımak yemeklerinizde daha başarılı sonuçlar sağlayacaktır. Şimdi tarife geçelim:)
1 su bardağı zeytinyağı ile küp küp doğranmış soğanlar ve dolmalık fısıtıkları kavurmakla işe başlıyoruz. Soğanın çokluğu gözünüzü ürkütmesin, iyice kavrulduktan sonra haciminde azalma olacaktır. Soğanlar sararmaya başlayınca yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir ve aynı pirinç pilavında olduğu gibi kavrulma işlemine geçilir. Pirinçler şeffaflaşmaya başlayınca kuş üzümü ve ardından diğer tüm baharatlar eklenir. Bir bardak su eklenip suyunu çekene kadar pişirildikten sonra ocaktan alınıp kıyılmış maydonoz eklenir ve kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakılır.
Tencerenin alt kısmına sarmada kullanamayacağınız şekli bozuk veya yırtık olan yapraklar serilir. Soğuyan iç yapraklara ince uzun şekilde sarılıp tencereye dizilir. Sarmaların hizasının az altına kadar soğuk su eklenip, önce harlı ateşte kaynatılır, kaynar kaynamaz ise iyice kısık ateşe alınıp pişirilmeye bırakılır.
Pişip pişmediğini anlamanın en pratik yolu ise:) tencereden bir adet sarma alıp biraz soğutup tadına bakmaktır:) Eğer pirinçler diri değilse, pişmişse ve yaprak ağzınızda dağılıyorsa sarmamız hazır demektir. İyice soğuduktan sonra ve mümkünse 1 gece bekletildikten sonra servise hazırdır. Aslında hemen hemen tüm zeytinyağlı yemekleri 1 gün önceden hazırlamak daha iyi sonuç verir.
Afiyet olsun...




No comments:

Post a Comment