Wednesday, April 6, 2011

Saraylara layık bir Tatlı; Kalburabastı Tatlısı

Kalburabastı,  geleneksel Türk mutfağına ait muhteşem bir tad. Tarifini  uzun uzun yazdığıma bakmayın yapımı oldukça kolay, daha önce pişirmemiş olanlar mutlaka denemeli..


Kalburabastı Tatlısı Malzemeleri;

1 yumurta
1 paket margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı yoğurt
1 pakek kabartma tozu
3.5 su bardağı un
Ceviz

Şerbeti için:
3.5 su bardağı şeker
4.5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

Yumurta, oda sıcaklığında yumuşamış margarin, sıvı yağ ve yoğurt iyice karıştırılır.

Un azar azar elenerek karışıma ilave edilir, hamur yoğurulur. Un ölçüsünü 3.5 su bardağı olarak versem de, yumurtanın ebatına göre un ölçüsü farklılık gösterebilir. Klasik anlamda tanımladığımız kulak memesi kıvamında bir hamur meydana gelene kadar un ilavesi yapılır. Hamuru öyle uzunn uzun yoğurmaya gerek yok, toparlandıktan sonra 3-4 dakika yoğurmak kafi gelecektir.

Sıra tatlıya adını veren şekillendirme biçimine geldi.  Hamurdan ceviz büyüklüğünde eşit parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ceviz büyüklüğündeki yuvarlak hamur kalburun üzerine koyulup, elle bastırarak açılır. Hamurun üzerinde oluşmasını istediğimiz kabarcıklar bu aşamada meydana geliyor. Çok iriyse bir, iri değilse 1.5 adet ceviz içi bir kaç parçaya bölünerek hamurun ortasını yerleştirilir. Hamur  üst ve alt taraftan yuvarlanarak ortada birleştirilir ve kapatılır.

Birleşme yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırınada pişmeye bırakılır. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırından alınır.

Fırından çıkardıktan sonra ılınmaya bırakılır, ılınan kurabiyelerin üzerine kepçeyle sıcak şerbet gezdirilir ve iyice emmesi için beklemeye bırakılır.


Şerbet Yapımı: Şeker ve su karıştırılarak kaynamaya bıraklır. Kaynadıktan sonra orta ateşte 15 dakika daha kaynatılır, limonu eklenerek ocaktan alınır.


Sevgiler,
Nalan Ünal


No comments:

Post a Comment