Wednesday, September 14, 2011
Profiterol Nasıl Yapılır?
En sevdiğim tatlıdır profiterol. Hatta sevmekten öte tutkumdur desem sanırım abartmış olmam. Profiterol denilince akla ilk gelen isim Beyoğlu İnci pastenesidir ama Kurtuluş'daki Nazar pastanesinin profiterolü de muhteşem. Hatta zaman zaman İnci'yi değil de Nazar'ı tercih ettiğim bile oluyor.
Profiterole bu kadar tutkun, o lezzetin müptelası olmuş biri olarak evde kendim de yapıyorum haliyle. En son yaptığım profiterole fotoğraf makinem de eşlik etti:) Bir resim bir işlem derken biraz zor oldu ama sonuç yine oldukça güzeldi. Bu ölçülerden 2 tepsi profiterol çıkıyor. Denemenizi tavsiye ederim.
Profiterol Malzemeleri:
Profiterol Hamuru
1.5 su bardağı su
100 margarin
1 su bardağı un
5 adet yumurta (yumurtanın büyüklüğüne göre 4 adet de olabilir)
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Profiterol Kreması
1 kilo süt
2 çay bardağı un
4 çay bardağı toz şeker
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
2 paket vanilya
Üzeri İçin çikolata sos.
1.5 bardak su bir tencerede kaynatılır. 100 margarin, yarım çay kaşığı şeker ve yarım çay kaşığı tuz eklenip margarinin erimesi bittikten sonra un, sürekli karıştırılarak azar azar eklenir. Karıştırma işlemine ara vermeden pişirmeye devam edin, hamur toparlanmaya başlayacaktır. Alttaki resimde ocaktan aldığım andaki kıvam var, o kıvama gelene yaklaşık 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamur ocaktan alınıp 15 dakika bekletilip soğutulur.
Sıra yumurtaları ekleme aşamasına geldi. Önemli bir ayrıntı yumurtaların hamura teker teker yedirilerek kırılmasıdır. Tarfite 5 adet yumurta kullandım, yumurtaların boyutuna göre bu sayı bir yukarı bir aşağı olarak değişebilir, bu sayıyı hamurun kıvamına göre tespit edeceğiz.
İlk yumurta hamura eklenip mikserle karıştırılır. Yumurta hamura karıştıktan sonra ikinci yumurta eklenip yine aynı şekilde mikserle karıştırılır. Bu şekilde 4. yumurta da eklendikten sonra hamur kontrol edilir. Olması gereken kıvam kek hamurundan katı, kulak memesi kıvamındaki hamurdan cıvık, akışkan ama sulu olmayan bir hamur şeklindedir. Eğer bu kıvama gelmediyse 1 yumurta daha kırabilirsiniz. Tüm yumurtalar eklendikten sonra hamur buzdolabında iyice soğumaya bırakılır. Bu süreç yaklaşık 45 dakika- 1 saat kadar sürüyor.
Fırını 200 derecede ısıtılır.
Soğuyan profiterol hamuru yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine krema sıkacağı ile yarım ceviz büyüklüğünde sıkılır. Bu işlemi dilerseniz çay kaşığı ile de yapabilirsiniz.
Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında 20 dakika pişirilir derece 150 ye düşürülür 25 dakika daha pişirildikten sonra fırın kapatılır. Fırın kapatılıkdıktan sonra profiterol hamurları 5 dakika daha fırında bekletilip çıkarılır.
Sıra profiterollerimizin içerisine koyacağımız kremasının yapımına geldi. Süt, un, şeker, mısır nişastası, yumurta sarıları iyice karıştırılır ve karıştırmaya devam ederek pişirilir. Pudingden daha koyu bir kıvamda olacaktır. Piştikten sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır.
Pişmiş profiterol toplarının içine soğumuş krema sıkılıp üzerine bol çikolata sos ile servis yapılır. Tarifte çikolata sos vermedim, Dr. Oetker'in çikolata sosunu da rahatlıkla kullanabilirsiniz .
Hazırlanışı pratik değil ama önceden hazırlanabilir olması oldukça pratik oluyor. Pişirdiğiniz hamur toplarını buzdolabınızda 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman kremasını ekleyip, üzerine çikolata sos dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment